Голяма част от тях са в райони, застрашени от природни бедствия, с неадекватна инфраструктура

Над 82 милиона души в Китай продължават да живеят с по-малко от 1 долар на ден, съобщават от Държавния съвет за облекчаване на бедността и развитието, предаде БГНЕС.

 

Въпреки десетилетния бум, който превърна страната във втората най-голяма икономика в света, официалният стандарт за бедност в Китай е годишен доход от 2300 юана (375 долара), близо до един долар на ден. 

 

Определението на Световната банка за бедност е 1,25 долара на ден. Според Джън Уънкай, отговарящ за развитието в Китай, бедните в страната биха се увеличили до над 200 милиона, ако бъдат приложени „международните стандарти”. 

 

„Живеещото в бедност население не само страда от ниските доходи, но също и е изправено пред редица затруднения в достъпа до питейна вода, пътища, електричество, образование, медицински грижи и кредити", заяви Джън Уънкай.

 

Повечето от тези хора живеят в райони, застрашени от природни бедствия, с неадекватна инфраструктура и изваждането им от бедността е трудна задача.

 

Реформите в последните 30 години доведоха до икономически разцвет в Китай, който измести Япония като втора икономика в света през 2010 г. след САЩ. БВП на глава от населението в страната с 1,36 милиарда души беше 6767 долара миналата година, под 13% от БВП в САЩ. По-тревожно е нарастващото различие в доходите в страната, което беше отразено в доклад на Пекинския университет миналата година, според който 1% от най-заможните домакинствата в комунистическата страна са контролирали над една трета от богатството ѝ през 2012 г., докато 25%-те процента с най-ниски доходи са контролирали само един процент.