Към споразумението ще се присъединят Швейцария и Съединените щати

Банковата тайна в Европейския съюз пада до две години. До това споразумение стигнаха финансовите министри на 28-те след дългогодишни преговори. Към споразумението ще се присъединят Швейцария и Съединените щати. 

 

Укриването на средства и данъчна информация в други страни ще стане невъзможно на територията на Общността. До две години  банките ще започнат да обменят автоматично всяка информация за банкови операции и движения по сметки. 

 

Въпреки съпротивата на няколко страни като Люксембург, Лихтенщайн и Австрия, които блокираха години наред такова споразумение, 28-те се споразумяха за изграждане на механизъм за обмен на банкови данни. Данните за банковите операции ще са на разположение на всяка една страна. Целта е да се ограничи укриването на данъци и да се контролират движенията на капитали.

 

Промяната ще стане факт през 2017 година и ще обхване и Швейцария, която е извън Евросъюза. Експерти се опасяват, че за времето до влизане в сила на новите правила, хората, които искат да укрият капитали, ще имат време да ги прехвърлят в офшорни сметки. Загубата за европейските страни от укриване на данъци се изчислява на над един трилион евро.

 

Информация на Антоанета Николова