Украинският президент ще се срещне утре с Владимир Путин

Украинският президент Петро Порошенко разговаря снощи по телефона с Барак Обама, двамата са обсъдили мирния процес в Източна Украйна преди дългоочакваната среща утре в Милано с руския му колега Владимир Путин.

 

Двамата държавни глави "изразиха силното си убеждение, че споразуменията от Минск трябва да бъдат стриктно спазвани и прилагани от двете страни", съобщи украинското президентство в комюнике, разпространено тази нощ и цитирано от АФП.

 

"Президентът Порошенко благодари на САЩ за трансатлантическата солидарност в търсенето на мира. Двамата обсъдиха въпроси от енергетиката и подчертаха важността на разрешаването на газовия проблем", допълва агенцията.

 

Споразуменията от Минск, подписани на 5 септември, предвиждаха установяването на примирие, което доведе до намаляване на сраженията между украинските сили и проруските сепаратисти. По данни на ООН за шест месеца в боевете са загинали 3600 души, напомня БГНЕС. Но в някои горещи точки като летището в Донецк сраженията продължават, предизвиквайки смъртта на редица цивилни. Двете страни си прехвърлят отговорността за нарушаването на примирието.

 

Порошенко ще замине днес следобед за Милано, за да присъства на срещата на върха между Европа и Азия. Там той ще се срещне в присъствието на европейски ръководители с Владимир Путин за трети път от избирането му в края на май. Вчера украинският президент определи като "изключително важна" тази среща, която трябва да бъде посветена на "гарантирането на мирния процес, развитието на политическия процес и деескалацията в източната част на страната".