Русия не иска да предизвиква енергийна криза през зимата

Русия не иска да предизвиква енергийна криза през зимата, но ще намали подаването на газ за Европа, ако Украйна краде от транзитните газопроводи. Руският президент Владимир Путин все пак изрази надежда, че до този сценарий няма да се стигне.

 

Днес той пристигна на еднодневно посещение в Сърбия и след като разговаря с президента и премиера, присъства на военния парад в чест на 70 години от освобождението на Белград от нацистите. 

 

От няколко месеца балканската държава води преговори за членство с Европейския съюз, но въпреки натиска на Брюксел, отказва да подкрепи санкциите срещу Русия. В отговор на отказа, Владимир Путин обеща инвестиции в сръбската икономика.   

 

"Онези, които се опитват да затруднят икономиката и живота ни, затрудняват сами себе си. Знаем много добре, че загубите от икономическите санкции, които Русия наложи в отговор на Евросъюза, са един милиард евро. За държави като Сърбия това е добра възможност да намери място на нашия пазар. Затова сръбски и руски фирми са готови да инвестират в земеделието”, заяви Путин.