Искането на прокурор Исидорос Доякос може да сложи край на неонацистката група

В началото на 2015 година ще започне делото по случая на „Златна зора”. Щафетата ще бъде поета от Съвета на апелативните съдии, който ще има последната дума за това кои обвиняеми ще седнат на съдебната скамейка.

 

Прокуратурата на Гърция поиска цялата парламентарна група на крайнодясната партия "Златна зора" да бъде съдена за криминални престъпления. Искането на прокурор Исидорос Доякос може да сложи край на неонацистката група, тъй като предложението на прокурора е в делото да бъдат привлечени 70 от общо 85 обвиняеми.

 

Прокурорът Исидорос Доякос е призовал цялата парламентарна група на организацията. Той отбелязва, че всички депутати на "Златна зора" трябва да дадат отчет и да получат обвинения за присъединяване и управляване на престъпна организация. Исидорос Доякос твърди, че престъпната дейност на организацията  е покривана от ръководството на партията, което никога не е осъждало проявите на насилие.

 

„Никой от депутатите на тази политическа партия не е в състояние да потвърди лично и с убедителност, че не е подозирал за престъпните действия, които последователно и от дълъг период от време са се извършвали от името и за сметка на партията, към която принадлежи, срещу политически опоненти и срещу чужденци. Никой от тях не е реагирал, дори и съвсем малко, срещу целенасоченото извършване дори и на едно от тези толкова тежки престъпления срещу опонентите и различните хора”, заявява по повод депутатите от "Златна зора" Доякос.  

 

След съставянето на доклада на прокурора щафетата ще поеме съдебния съвет, който ще вземе решение за това кои лица да бъдат привлечени в делото. Съдебният съвет ще има нужда от до три месеца, за да бъде издаден указ, което означава, че делото ще стартира в началото на 2015 година.

 

На 700 страници в доклада си Доякос описва ръководната роля на Никос Михалолякос в организацията, който е обожаван като абсолютен лидер; важното влияние на Илиас Касидиарис в организацията и внушаването на членове на "Златна зора" на идеологията на организацията.

 

Въз основа на преценката на Доякос трябва да бъдат привлечени 18 депутати от "Златна зора" и други 52 обвиняеми, техни съучастници. От тях 26 са временно задържани по случая.

 

Информация на Бойка Атанасова