Три фактора ще определят глобалното развитие на туризма – летищата, магистралите и сигурността

Туризмът ни се развива в положителна насока и от януари до август 2014 г. България е посетена от 5 391 000 чужденци, което е с 6% повече спрямо същия период на 2013 г. Това сочи анализ на Института по маркетинг, който бе представен на международно туристическо изложение в Пампорово, в което взе участие служебния зам.-министър на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. 

 

Особен интерес предизвика представянето от страна на проф. Васил Маринов от Софийския университет на концепцията за туристическо райониране на България. Проектът е финансиран от МИЕ и е осъществен съвместно с колектив от водещи български научни работници и преподаватели. 

 

В проведените срещи, дискусии и от обратната информация е дадена висока оценка за концепцията, според която в България се оформят 9 туристически района със своя уникалност, специфика и водещи видове туризъм. Така на картата на районирането отново се появяват знакови за България райони като Розовота долина и Родопите. Браншът и зам.-министър Ботев се обединиха около решението още следващата седмица районирането да бъде публикуван за обществено обсъждане на сайта на МИЕ. 

 

"Три са топ факторите, които ще определят бъдещото развитие на глобалния туризъм - летищата да се превърнат в средища за туристическа информация и услуги; да се изградят магистрали, които бързо да доставят потоците туристи до туристическите ареали, и да се гарантира сигурността на туристите”, поясни Бранимир Ботев.         

 

Акцент в обсъжданията бе и възможността туризмът в България да се превърне в целогодишна индустрия, като се намали ефектът от ограниченията на сезонността. 

 

По време на форума представителите на туристическия бранш очертаха спешни мерки за развитие на сектора у нас. Според тях бъдещото Народно събрание трябва да включи в структурата си Комисия по туризъм с широки правомощия по отношение финансирането на националните реклама, маркетинг и промоции.