Дългът на страната е в размер на 3,5 милиарда долара

Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения към Москва след разговор с украинския си колега Петро Порошенко.

 

"Смятаме, че нашите европейски партньори, Европейската комисия също могат да подадат ръка на Украйна, за да разреши този проблем", каза Путин. Той заяви, че Европа може да предложи на Украйна заем или гаранции от "първокласна" европейска банка, която да изплати газовия дълг в размер на 3,5 милиарда долара.

 

Президентът на Русия добави, че е отбелязан напредък след като с Порошенко са се споразумели за "условията", съгласно които доставките на газ до Украйна могат да бъдат възобновени през зимата. "С нашите украински партньори се договорихме за условията за подновяване на газовите доставки за Украйна, обсъдихме всички моменти от споразумението", каза той.

 

Междувременно Порошенко каза, че с Путин не са постигнали "практически резултати по въпроса с газа", но се надява споразумението да бъде подписано до 21 октомври, за когато е насрочен нов кръг от преговори с ЕС.