Десетки хиляди души размахваха червено-жълтото знаме на демонстрация в Барселона

Десетки хиляди каталунци изпълниха центъра на Барселона с искане на предсрочни областни избори след като правителството в Мадрид обяви за незаконни плановете на референдум за независимост на Каталуния на 9 ноември, информира Ройтерс, цитирана от БТА.


Хора, облечени в жълти тениски размахваха червено-жълтото знаме с бяла звезда на каталунската независимост и носеха транспаранти с надписи „Сега му е времето” и „Готови сме”.


Някои хора в сепаратисткото движение искат лидерът на Каталуния Артур Мас да насрочи предсрочни избори в областта, които да изиграят ролята на гласуване за отделяне от Испания.
Над 100 000 души са участвали в демонстрацията според медиите. Полицията не е потвърдила това число.


Във вторник Мас обяви, че се отказва от организирането на референдум за отделяне на Каталуния от Испания, а вместо това ще се състои „консултиране на гражданите” с бюлетини и урни, което според него ще е в рамките на закона.


Миналия месец испанското правителство поиска от Конституционния съд да обяви планирания за 9 ноември референдум за противоконституционен. Съдът замрази организирането на референдума, докато се произнесе по законността му, което може да отнеме години.


Около половината каталунци искат повече независимост от Испания, а преобладаващото мнозинство от жителите на тази област искат да могат да гласуват какво да е бъдещето й, сочат допитванията.