Какво би означавало подобно развитие за българската икономиката?

Доларът ще се изравни с еврото след три години. Това прогнозира Дойче банк в свой доклад. Ако това се случи, Европейският съюз ще се сблъска с най-мощното изтичане на капитал в историята на световните финансови пазари. Какво би означавало подобно развитие  за българската икономиката и за нас потребителите?


Долърът се радва от юни на поскъпване с цели 7% спрямо еврото. Анализаторите са единодушни, че възходът е видим, но трудно прогнозируем.


„В САЩ се говори за вдигане на лихви и за спиране на улесненията, в Европа тепърва се говори за започване на улеснения пак при нива на рекордно ниски лихви”, обяснява Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.


„Доларът поскъпва не само спрямо еврото. Той поскъпва и спрямо японската йена, спрямо на практика всички основни световни валути. така че тенденцията до момента е една и тя е на господстващ долар”, на мнение е финансовият анализатор Димитър Георгиев.


В България, нашата малка експортно насочена икономика, основно суровините се закупуват от чужбина в долари. Например - горива. Поевтиняването им на световните пазари не може да се усети достатъчно у нас, имено заради поскъпващата американска валута.


„По отношение на вноса, това е неприятна новина, защото по-голямата част от нашия внос на петрол и газ от Русия е в долари, така че това оскъпява вноса”, обясни финансовият анализатор Димитър Георгиев.


Дали е разумно дребните спестители да инвестират парите си в долари, следвайки тенденцията?


„Добре ако хората могат да заделят някакви средства, те да са в долари. Защото доларът и еврото най-малкото са скачени съдове, падането при едното води до печалба при другото. В най-лошия случай се намалява риска от загуба на спестяванията”, смята Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.


Все пак, поседните две седмици възходът на долара се забави, заради неслучилото се вдигане на нивата на лихвите в Съединените щати, отчитат анализаторите.


Повече по темата гледайте във видеото.