Кабелите от далекопровода, който захранва село Гъбене, е скъсан в гората

Стотици домакинства продължават да отстраняват щетите от зимната и водната стихия, връхлетяла страната през почивните дни. В Габрово все още положението е бедствено. Трето денонощие повече от 50 села в областта са без електричество, както и три квартала в Габрово. Децата не бяха на училище, няма и вода.


В село Гъбене вече трето денонощие са без електричество. Семейство Кузланови се топлят на дърва, готвят на газ и вечерят на свещи, тъй като хладилникът им вече се е размразил.


„Нямаме ток, храна хвърляме, фризерите замръзват. Аз съм със сърдечна операция, синът ми с бронхиална астма. Ако нямаме дърва какво ще правим?! Ужас е, не се издържа! Яденето е на терасата, в кой век живеем?! Болни сме, сега как ще отидем да работим в завода?”, пита Мариана Кузланова – жител на с. Гъбене.

 

 

Водата в селото, също не става за пиене, заради проблеми с изпомпването от местния водоизточник.


„Водата вече не е хубава, мътна е, елате да покажа! - А как се справяте без вода? – Минерална вода. И за пиене специално преварявам вода за мен и семейството ми, няма как”, разказва Мариана Кузланова – жител на с. Гъбене.


И днес токът в селото няма да бъде пуснат. Кабелите от далекопровода, който захранва селото е скъсан в гората, а достъпът до там е абсолютно невъзможен.


„В момента се работи по захранването на другата част на селото, доста аварии по далекопровода с 20 киловолта средно напрежение”, обяснява кметският наместник на село Гъбене Марина Тодорова.


Височината на снежната покривка в Габрово достигна 70 см, а във високата част на общината надминава 100 см. Хиляди са падналите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа, които допълнително затрудняват работата на екипите.


„Продължава да бъде тежка ситуацията на територията на областта, особено в общините Габрово и Севлиево. Достъпът до повредите на екипите от енерго про е много затруднен. Отстраняват повреди, след тях отново падат дървета, получаваме непрекъснато сигнали за прекъснато електрозахранване”, обяснява Валентин Станков – секретар на кризисен щаб на Област Габрово.


На територията на Община Габрово в продължение на 60 часа валя непрекъснато сняг. През нощта валежите спряха, но обстановката продължава да е усложнена.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Кремена Недялкова