Запазва се обвинението за данъчна измама, но бе свалено най-тежкото - за пране на пари

Испански съд намали обвиненията срещу сестрата на испанския крал Фелипе VI, като запази обвинението за данъчна измама, но свали най-тежкото за пране на пари, съобщи говорителят на съда, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

 

След решението на съда в Палма де Майорка в иднитесъдия-следователят Хосе Катстро ще трябва да реши дали да изправи пред съда инфанта Кристина де Бурбон седмици , което би било безпрецедентно в историята на испанската монархия.

 

Съдът "запазва обвиненията за съучастието й в данъчни престъпления във фискалните 2007 и 2008 г.", пишат тримата магистрати в решението си. Адвокатите на инфантата незабавно оспориха това решение. Микел Рока счете, че "не съществува достатъчна база" за повдигане на обвинение срещу инфанта Кристина.

 

Съдия-следователят от съда в Палма де Майорка Хосе Кастро завърши на 25 юни следствието, което водеше четири години. Той реши да повдигне обвинения срещу 16 души, сред които Кристина де Бурбон и съпруга й Иняки Урдангарин, бивш олимпийски шампион по хандбал.

 

По делото Урдангарин е заподозрян, че заедно с бивш сътрудник е завлякъл 6,1 милиона евро държавни пари чрез сдружението с идеална цел "Ноос". Кристина е подозирана, че е сътрудничила активно със съпруга си, използвайки за лични цели част от откраднатите суми. Двойката беше отстранена от официалната дейност на кралското семейство.