Подрастващите могат да погълнат значително количество концентрирано химично вещество

Капсулите перилни препарати са опасни за малките деца, много от които ги гълтат, предаде АФП, цитирана от БТА, като се позовава на резултатите от изследване.

 

Децата, които слагат тези капсули в устата си, могат да погълнат значително количество концентрирано химично вещество. "Капсулите перилни препарати са с малки размери и са цветни. Затова е възможно малките деца да помислят, че става въпрос за лакомства или плодов сок", поясниха авторите на изследването от центъра по токсикология към Педиатрията в Кълъмбъс, Охайо.

 

Изследването е извършено през периода 2012-2013 г. в САЩ. Регистрирани са 17 230 случая с деца под 6-годишна възраст, които погълнали, вдишали тези химични продукти или били подложени на ефекта от тях. През този период били хоспитализирани 769 деца, т.е. близо две деца дневно. Едно дете умряло.

 

Близо две трети от случаите са свързани с деца на 1-2 годинки. Слагането на някои неща в устата от децата на тази възраст е своеобразен начин да изследват заобикалящата ги среда, отбелязват учените. Близо 48 на сто от децата повърнали, след като погълнали перилен препарат. Другите по-чести симптоми са кашляне или задушаване - 13 на сто от случаите, очно възпаление - 11 на сто, летаргия и конюнктивит - по 7 на сто. Резултатите от изследването са публикувани в Pediatrics.