Записките са веществено доказателство по мегаделото за злоупотреба с власт

 

Пладнешка кражба на път да провали едно от най-скандалните дела за властта у нас. Митичните тефтерчета на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов изчезнаха. Записките са веществено доказателство по мегаделото за злоупотреба с власт

 

Вещото лице д-р Стефан Бенчев е трябвало да направи за Софийския апелативен съд графологичен анализ, който да докаже, че почеркът в тефтерчета наистина е на Златанов. Върху записките в него се крепи и обвинението за злоупотреба с власт. Така на практика, ако полицията не открие крадеца или той съвестно не ги върне, делото е пред провал

Още по темата

 

Двата тефтера съдържат записките на Филип Златанов с поръчки на властимащи - кого да удари и кого да пощади комисията за конфликт на интереси. Сред поръчителите личат инициалите ББ, ЦЦ, ИФ. Тефтерчетата са откраднати на 5 ноември.  

 

"Човекът, който ги е носил за графологична експертиза, е сменял резервна гума и през това време някой му взел чантата с два тефтера и 100 лева”, обясни Кирил Добрев, председател на бившата парламентарната комисия "Златанов". 

 

Впоследствие след публикация във вестник "Труд" прокуратурата изненадващо разбира, че основното доказателство по делото срещу Филип Златанов е изчезнало. 

 

От прокуратурата са започнали разследване като работят по всички версии, сред които грабеж с цел оневиняване на Златанов. Дали делото срещу него ще се провали, прокуратурата не се зае да коментира. 

 

"Повече дело няма да има, всеки средноразряден адвокат може да обори тезата, защото веществено доказателство няма”, коментира още Кирил Добрев. 

 

Така освен на Златанов, ще се размине и на поръчителите му. През април тази година тойв беше осъден на 3,5 години затвор за това, че е потулил сигнал срещу президента Росен Плевнелиев. Златанов обжалва присъдата и делото вече тече на втора инстанция. Дали то е пред провал ще разберем на 20 ноември, когато е следващото заседание.