Точно в 18 часа българско време сондата "Фила" се приземи върху кометата Чурюмов - Герасименко

 

Ключово постижение в изследването на Космоса. За първи път в историята космически апарат успя да кацне на комета.

 

Точно в 18 часа българско време сондата "Фила" на Европейската космическа агенция се приземи върху кометата Чурюмов - Герасименко. Успехът е огромен - досега нито един друг космически апарат не е успявал да се приземи на комета.

 

Камерата на BBC улови любопитни кадри на проф. Моника Грейди, която се просълзи, докато подскачаше от радост, след като апаратът се приземи успешно. Вижте ги ТУК.

 

Веднага след радостта обаче дойде и тревогата. Оказа се, че харпуните, които трябва да задържат космическия апарат на повърхността, не са се изстреляли. Инженерите проверяват къде и как точно космическият апарат е успял да кацне. Въпреки повредата, мисията е огромен успех. "Фила" вече изпрати и първите снимки.

 

Кацането беше най-трудната част от мисията, продължила 10 години. Огромната трудност идваше от факта, че кометата е сравнително малка и гравитацията ѝ е много ниска. Сондата трябва да започне да изпраща снимки на всичко, което я заобикаля - странен пейзаж от дълбоки дупки и високи ледени късове.

 

В 10:35 българско време сондата се отдели от апарата „Розета”, за да започне кацането на кометата "Чурюмов-Герасименко". „Успокоихме се. Бяхме заедно 10 години. Време беше за раздяла. Днес двата апарата се разделиха. Сондата вече е сама, зависи от гравитацията да я приземи”, коментира д-р Стефан Уламец.

 

Мисията е историческа, но и изключително трудна. Тя ще хвърли светлина върху мистериите, забулващи кометите - ледени реликви от времето на формирането на Слънчевата система.

 

„Никога не е имало приземяване на толкова малко космическо тяло, затова то е новост за нас. Необходима ни е много прецизна навигация. Приземяването на повърхността е най-вълнуващият момент”, заяви ръководителят на мисията Паоло Фери.

 

Освен вълнуващ момент, кацането е и изключително трудно. Заради ниската гравитация на кометата, сондата може да бъде отпратена в открития космос. Затова, при приземяването си, „Фила” се закачи с няколко харпуна и започна историческата си мисия.

 

„Сондата има предаватели, които излъчват акустични вълни. Тези вълни преминават през повърхността, стигат до ядрото и излизат от другата страна. Така ние ще установим състава на ядрото на кометата”, допълни Харалд Крюгер.

 

Мнението на учените е, че кометите съдържат информация за първоначалната материя, от която е била създадена Слънчевата система преди 4 и половина милиарда години. Според една от теориите, именно кометите са пренесли водата на планетите. А според друга, дори са населили Земята с веществата, необходими за зараждането на живота.