За най-силен ефект учените съветват да се консумира филтрирано и безкофеиново кафе

До 4 чаши кафе на ден намаляват риска от диабет с 25%, показва ново изследване. Чаша кафе без кофеин по обяд също намалява риска от захарна болест, предаде БГНЕС.

 

Рискът от развитието ѝ намалява с още 7-8% с всяка допълнителна чаша кафе, като е установено, че топлата напитка не повишава шансовете за развитие на рак, сърдечно-съдови болести, високо кръвно налягане или инсулт.

 

Институтът за научна информация за кафето в Швейцария отбеляза днешния Световен ден на диабета като публикува годишния си доклад за заболяването. В едно от изследванията се казва, че 3-4 чаши кафе на ден може да намалят риска от развитие на диабет с 25% в сравнение с консумацията на по-малко от две чаши на ден. По този начин се подобрява усвояването на глюкозата, енергийния метаболизъм и се изгарят повече калории.

 

Хората, които пият по една чаша кафе на ден, са изложени на 17% по-висок риск от диабет. В изследването са участвали почти 70 000 французойки. Резултатите показват, че пиенето на кафе, особено по обяд, намалява риска от диабет. За най-силен ефект учените съветват да се консумира филтрирано и безкофеиново кафе.