Според експерти и журналисти всичко около глобяването трябва да става по електронен път

 

Темата за корупцията сред пътните полицаи отново излезе на дневен ред, след като видео, на което се вижда как катаджия взима подкуп, взриви мрежата. 

 

Камери, електронни фишове и дори плащане на глоби чрез есемес, за да се намали корупцията. Това са само част от предложенията, които бяха дадени в студиото на „Здравей, България” от експерти и журналисти. Всички обаче се обединиха около тезата, че проблемът е сериозен, свързан е с манталитета на хората, а виновни са и даващите, и приемащите подкуп. 

 

Това е двустранно престъпление, защото и от двете страни се подават ръце”, коментира журналистката Цвета Кирилова. „Законността в България не е на ниво, правото в България не е на ниво и защото все още си говорим, че има някакви хора, които ги ловят, а други ги пускат”. 

 

Според нея когато някой си позволява да купува държавен служител, това подронва устоите на държавността. 

 

И двете страни са еднакво виновни, защото законите са нещото, което крепи държавата. Ако едната от страните реагира според закона, това не би се случило”, коментира бившият началник на Пътната полиция Алекси Стратиев. „Но тази тема е в целия свят”, допълни той.

 

Според блогъра Иво Мирчев вината на двамата не е еднаква

 

„Всички знаем, че когато ти кажат: „Какво правим сега? Къде работиш?”, е ясно нещата накъде са тръгнали”, заяви Мирчев. 

 

„Проблемът действително е културата на обществото. Проблемът е, че когато се сравним с други страни, България е първа или втора в Европа по даване на подкупи”, заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. 

 

Целия разговор гледайте във видеото!