Те съдържат опасни мазнини, известни като трансмазнини

Изобилието от бисквити, сладки, чипс и бързи храни в менюто вреди на паметта, сочат резултатите от американско изследване. Изброените продукти, както и продукти като маргарин, замразени пици, преработени храни и сметана за кафе, съдържат опасни мазнини, известни като трансмазнини, пише БТА. 

 

Те се използват за подобряване на консистенцията, трайността или вкуса на продуктите. Получават се при добавянето на водород към растителни масла и често са наричани частично хидрогенирани мазнини. Известно е, че трансмазнините се свързват с повишен риск от болести на сърцето, рак и деменция. 

 

Настоящото изследване на специалисти е първото по рода си, което дава ясни резултати за вредата от тях върху паметта. Зависимостта се запазва дори когато се взимат предвид фактори като възраст, образование, етническа принадлежност и депресия. Изследователите са установили, че ефектът е най-отчетливо изразен при млади мъже. По-нататъшен анализ трябва да покаже дали зависимостта е сходна и при млади жени. 

 

За целите на проучването специалистите са подложили на тестове със запаметяване на серия от думи млади мъже на възраст на и над 20 години и жени след менопауза. Отчитайки консумацията на трансмазнини, изследователите са установили, че значително по-зле от останалите с тестовете са се справили млади мъже под 45 години, в чието хранене присъства най-голямо количество от опасните мазнини. 

 

Резултатите са показали, че всеки допълнителен грам трансмазнини дневно се свързва с 0,76 по-малко възпроизведени правилно думи. Оказва се също, че индивидите, които употребяват най-голямо количество трансмазнини, запомнят с 10% по-малко думи в сравнение с консумиращите най-малко количество от опасните мазнини.