Пациентът, дошъл от Сиера Леоне, е с малария

 

Ебола няма, само стрес тест за Българските здравни власти. Съмненията за опасния вирус вдигнаха на крак всички отговорни институции в държавата през изминалата нощ. За щастие тревогата се оказа фалшива. 

Още по темата

 

Лекарите във ВМА заключиха диагноза малария. Пациентът се намира във инфекциозното отделение в болницата и се лекува. Той се е заразил при честите си пътувания до Африка. Търговец е и буквално живее между България и Сиера Леоне. Заради честите пътувания е подценил риска и е спрял да пие хапчетата против малария. Именно тази болест в комбинация с хронични заболявания са довели до опасността за живота му.
 

Още в първите минути лекарите са били сигурни, че това не е Ебола. Не диагнозата ги уплашила, а състоянието на пациента. Кръвното му е започнало да пада, както и всички кръвни показатели. Нощта била критична за него. Днес вече пациентът е стабилизиран. Лекарството срещу малария действа. Температурата му е спаднала. Контактен е, но иска да остане анонимен. 

 

Здравната система също се реанимира от шока.

 

"За щастие се оказа само стрес тест, който показа, че България е готова да отговори на това предизвикателство. Въпреки това ние ще засилим мерките за да бъдем спокойни, че сме готови за това нещо. Опасността от инцидент от Ебола у нас остава на същото много ниско ниво, според всички международни епидемиологични агенции”, обясни здравният министър Петър Москов. 

 

Оказа се обаче, че не всички са преминали успешна стрес теста. Четирима санитари са напуснали вследствие на паниката и от страх. Ебола няма, но вече има количка за транспортиране на заразени. Надеждите са никога да не се налага да се използва.