Започва информационна кампания за опасния вирус, която ще тръгне на граничните пунктове и летища

 

Макар че здравният министър обяви, че в България няма причини за тревога от Ебола, все пак ще бъдат предприети няколко основни мерки. На първо място ще започне информационна кампания за опасния вирус, която ще тръгне от граничните пунктове, включително и на летищата. 

Още по темата

 

Всички граждани, които идват от страна, в която болестта е разпространена, трябва задължително да информират българските власти на специална телефонна линия. По най-бързия начин трябва да бъдат доставени защитни облекла на медицинските работници в страната. 

 

Нито един пътник с повишена температура не е преминал през термокамерите на Летище София от началото на годината досега. Ако все пак се случи, има стриктна процедура. Резултатът от камерата се потвърждава с ръчно измерване. 

 

На летището инспектор Анна Пенчева е човекът, който първи се среща с рисковите пациенти и трябва да измери температурата им лично.

 

"Имаме специални дрехи, които слагаме, имаме очила, имаме маски, така че мен това не ме притеснява. Достатъчно добре знам как да действам”, обясни тя.

 

Именно медицинският персонал е изложен на най-сериозен риск. Въпреки че костюмът и личните предпазни средства покриват цялото тяло, всяка подробност е от значение.

 

Костюмът защитава тялото и кожата от пряк контакт с пациента. Респираторната маска не позволява да вдишваме зарази във въздуха. Очилата или лицевия щит предпазват кожата на лицето и очите от случайно попадане на слюнка или секрети от болния върху нас. Задължително се ползват и предпазни ръкавици, както и калцуни за ходилата.

 

Важно е да се припомни, че до Летище София няма директни полети от засегнатите от Ебола страни. Най-близките до нас летища с директни полети са в Турция и в Белгия.