Всички задържани са обвинени за пропагандиране на война

 

Ахмед Муса Ахмед и групата му остават в ареста. Обвинените за разпространение на идеите на "Ислямска държава" не бяха пуснати под гаранция от Пловдивския апелативен съд.

 

Ахмед Муса и останалите петима задържани мъже днес не се явиха в съда. Те се възползваха от правото си да не присъстват на делото. Единствено в съдебната зала бе доведена Александрина Ангелова - едниствената жена, подсъдима в процеса. Днес стана ясно, че освен на Ахмед Муса Ахмед, прокуратурата е повдигнала второ обвинение и на останалите шестима. То е за пропагандиране на война. Досега срещу тях имаше само едно обвинение за проповядане и налагане идеите на "Ислямска държава".


Сочената за мозък на групата Александрина Ангелова влезе в съда разплакана. При появата на майка й, която се върнала от Брюксел, за да я защитава, Александрина припадна в залата.


Нашата клиентка припадна, прилоша й. Тя страда от заболяване на щитовидната жлеза. Получи изтръпване на ръцете и евентуално делото може да продължи без нейното присъствие”, заяви Александър Попчев, адвокат на обвиняемата.


Наложи се да бъде повикана линейка, а делото бе прекратено за половин час. Майката на Александрина отрече семейството и дъщеря й да изповядат ислям различен от традиционния. По телефона Александра й съобщила, че живее на квартира в Пазарджик при добри хора.

 

По повод бурката, тя я носи от три години. Не изповяда друг ислям. Не познавам Ахмед. Каза, че отишла да живее в тях, докато си намери квартира в Пловдив. Нищо не знаем за книгата, за която казват. Не вярвам да е превеждала такава книга”, заяви Лилия Маринова, майка на обвиняемата.


Адвокатката на студентката заяви, че книгата, която Александрина е превела, не съдържа нито едно изречение с привизи за война и радикален ислям.

 

Държавното обвинение цитира думите на един от тайните свидетели, че Александрина, известна с името Мерикшен, е проповядвала радикален ислям сред жените да убеждават мъжете си да носят дълги бради и да не спазват традиционния ислям. Проповедите на Ахмед и на останалите проповедници са завършвали с призиви и молитва за война. 

 

Лидерът на групата Ахмед Муса страда от шизофрения, заяви адвокатът му, и поиска да му бъде направена нова съдебно-психиатрична експертиза.


Днешното решение на Апелативния съд в Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.  За мярката за неотклонение шестимата, задържани за проповядване на радикален ислям и евентуални връзки с групировката "Ислямска държава".

 

Репортер: Благой Бекриев