Разкритията са на германската обществена телевизия

99% от руските атлети употребяват допинг, обяви германската обществена телевизия ARD Das Erste, в свои документален филм.

В лентата се твърди, че официалните лица в Русия непрекъснато приемат подкупи от атлетите, за да ги снабдяват със забранени субстанции, и да покриват тестовете им.

Телевизията обяви още, че Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) е наясно с проблема, но също покрива случаите. От Руската федерация по лека атлетика естествено веднага обявиха това за "лъжи".

И IAAF, и Световната Антидопингова агенция (WADA) обаче обявиха, че ще разгледат обвиненията, отправени от телевизионния екран. IAAF дори заяви, че вече има започнато разследване.

В документалния филм, Евгения Печерина - бивша дискохвърлячка - казва точно това - "повечето, по-голяма част, 99% от атлетите, които представляват Русия, използват забранени субстанции. Можеш да вземеш абсолютно всичко. Всичко, което един атлет иска," казва 25-годишната Печерина.


В момента тя изтърпява 10-годишно наказание заради употреба на допинг, което трябва да приключи през 2023-та.

Лилия Шобухова, която спечели Лондонския маратон през 2010, също е интервюирана във филма, и признава, че е платила на Руската федерация 450 000 евро, за да покрие нейна положителна допинг проба.

Филмът включва и скрита камера, която показва как Мария Савинова, олимпийска шампионка на 800 метра от Лондон 2012, признава, че е взимала забранения стероид оксандролон.

Кадрите са дублирани на немски, като оригиналният говор не се чува, но от телевизията твърдят, че притежават недублирана версия.