Ромите се чувстват дискриминирани от медиците

 

Нови правила за работата на спешните медици в ромските махали. Там където е имало нападение над лекар, линейки ще влизат само след споразумение с местните лидери или в присъствието на полиция. 

 

Линейките ще поемат повиквания от ромски махали, само ако има гаранция, че екипите ще бъдат в безопасност. Това потвърди тази сутрин здравният министър в ефира на Нова. След проведена среща между него и вътрешния министър стана ясно, че рисковите райони ще бъдат уточнени и на тях медиците ще бъдат придружавани от полиция.

 

Само ден след нападението, д-р Румен Денчев отново е на работа в спешното отделение на болницата в Перник. Пострадалият лекар не е подал жалба срещу пияния младеж. Няма и намерение да го прави. 

 

Агресия проявява не само нападателят на д-р Денчев. Приятелят на момчето също прави опит да посегне, само че на други лекари. В нощта на инцидента на смяна е и д-р Асен Асенов. 

 

Саморазправата в спешното на Перник не е прецедент. На местните медици често се налага да търпят ругатните и обидите, както на пациентите, така и на техните близки. 

 

Освен в миньорския град, същата нощ е нападнат и спешен екип от Исперих - отново след употреба на алкохол. 

 

Въпреки враждебното отношение, лекарите правят всичко възможно, за да помогнат на пациентите, категорични са от съсловието. 

 

От ромските сдружения обещаха съдействие, но се възмутиха от думите на здравния министър. 

 

След два дни предстои среща между здравния министър и представители на ромската общност у нас.

 

Неправителствени организации за защита на човешките права също осъдиха предложените мерки от министър Москов, но от Българския лекарски съюз застанаха зад него и призоваха за намиране на трайно решение на проблема.