Законът е категоричен - за лека телесна повреда виновният може да получи до 3 г. затвор

 

Миналата година парламентът въведе по-тежки наказания за нападенията над лекари. Какво се случва след стотиците инциденти обаче провери екип на Новините на Нова. 

Още по темата

 

По данни на здравния министър Петър Москов само за изминалата година е имало 225 случая на нападение над лекари. Според него 175 от тях са в ромски махали. От МВР не потвърдиха подобна статистика. Не се знае и колко от нападенията са влезли в съда, защото прокуратурата не водела такава статистика.  

 

Липсва и статистика за наказаните, но законът е категоричен - за лека телесна повреда виновният може да бъде наказан с до 3 години затвор. 

 

Веднага, след като слиза от линейката, доктор Красимир Йорданов тръгва към съдебната зала, за да се срещне отново с човека, обвинен, че го е пребил. На 25 май 2013 г. екипът му е изпратен на сигнал за припаднало момиче в "Овча купел”, а когато пристигат, група от 15-20 души ги напада с юмруци и ритници.

 

Медицинската сестрата Лусия Илиева все още носи белега от побоя на коляното си, както и психическата травма от преживяното. Въпреки всичко и тя, и доктор Йорданов още работят в Спешна помощ. 

 

По този случай държавата съди Ленко Панов. Единствен обвиняем за побоя над медицинския екип. Той обаче не се яви в съда. Бил болен, казва адвокатът му. От какво обаче никой не разбра. Екипът на Нова телевизия потърси Ленков Панов в дома му, но вътре нямаше никого, а вратата бе заключена.

 

Делото е отложено за 20 април, а надеждата на лекарите нещо да се промени е отложена за неопределено време. Ако Ленко Панов бъде признат за виновен, ще бъда наказан с глоба