Предполага се, че единият застрелян е похитителят

Полицията в Сидни щурмува кафенето, в което въоръжен мъж взе заложници. Двама души са убити, предполага се, че единият е именно похитителят. Седем души са успели да избягат.

 

Малко по-късно са се чули взривове. 

Още по темата

 

Заложническата драма започна в понеделник рано сутринта. Въоръжен мъж плени служители и клиенти на кафене в центъра на Сидни. Не се знае колко точно са похитените. Информацията е за между 13 и 30 души.

 

По-късно стана ясно, че похитителят е 49-годишен бежанец от Иран с криминално минало. 

 

Предполага се, че е пристигнал в Австралия през 1996 г. Окачествен е като ислямист, привлякъл вниманието на австралийската полиция, след като започнал да изпраща обидни писма до семействата на австралийски войници, загинали в Афганистан, съобщава вестник „Острелиън”. Според изданието е на свобода под гаранция и очаква процес по обвинение в съучастие в убийството на бившата си съпруга и в 40 случая на посегателство срещу нея приживе.

 

През деня на витрината на кафенето, в което държи заложници, беше показано знаме, на което пише: "Свидетелствам, че няма друг Бог, освен Аллах и Мохамед е негов пророк", а заложниците бяха принудени да притискат лицата и ръцете си към витрината. Малко по-късно нападателят е поискал да разговаря с премиера на Австралия и да му бъде даден флаг на „Ислямска държава”.