2 милиона глоба за нарушения на правилата за роуминг

 

Първо заседание на кабинета за новата година се състои днес. Министрите отмениха решение на предишния кабинет, взето в 12 без 5. Обсъждат се и санкции за мобилните оператори - ако нарушават европейските изисквания за роуминг. Новите глоби са доста солени.

 

Оказва се, че малко преди да си тръгнат, министрите от кабинета на Пламен Орешарски взимат решение да променят правилата и границите за концесия на ски пистите „Пирин - Банско”, като се променят и площите, с цел да бъдат увеличени, както и се разписват промени на концесионните такси. 

 

Сегашният екоминистър е трябвало да подпише това решение. Днес обаче Ивелина Василева категорично обяви, че такова решение, взето в 12 без 5, без да се огледа какви терени трябва да бъдат променяни, без да се провери чия собственост ще бъде приобщавана към концесията или как точно се променят концесионните такси, тя няма да подпише. 

 

Концесията на „Юлен” ще се разгледа наново. 

 

Решението е взето от правителството на Орешарски без то да бъде обнародвано или да може да се видя протокол от заседанието.

 

Така в първия ден се поправя грешка на предишните.

 

Дневният ред на Министерския съвет включва 14 точки. Заложено е също така, ако някой от българските мобилни оператори реши да въведе роуминг услугата над прага, определен от ЕС за пакетни услуги, глобата да е от 400 000 до 2 000 000 лева. Ако бъде глобен единичен клиент, то глобата ще е от 10 000 до 100 000 лева.