През последните две години стотици от по-евтините лекарства вече са изтеглени от пазара

 

Даваме повече пари за лекарства. Причината е, че през последните две години стотици от по-евтините или така наречените генерични лекарства вече са изтеглени от пазара. Така те са заменени с други, по-скъпи медикаменти.

 

Валери се бори с тежко раково заболяване вече две години. Случвало се е лекарите да сменят лекарствата му, но не може да обясни защо.

 

Конкуренцията сред по-евтините, така наречените генерични лекарства, е огромна. Ето как пациенти носят последствията на чисто пазарни принципи. По правило цените на лекарствата, които Здравната каса покрива, трябва да са най-ниски в 17 европейски държави. По-големите обаче поръчват повече и съответно ги получават от производителите на много ниски цени. Така няма как за малка България и цените да бъдат още по-малки.

 

„Нека да бъда безкрайно откровен, ако ние имаме дори и малък интерес, дори малка печалба, ние ще го продаваме, но не можем да губим”, коментира генералният мениджър във фармацевтична компания Николай Хаджидончев. Така фирмите изтеглят по-евтиното лекарство, а то се заменя с по-скъпо - и за нас, и за държавата.

 

„Има едно известно оскъпяване като разход, но то не е трайно. Много са динамични процесите на генеричния пазар”, каза от своя страна зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

 

На фона на това по традиция в бюджета на Здравната каса има преразход заради лекарства. Логично за пациенти като Валери едно остава най-важното - да оздравеят. Поне засега пациентите могат да са спокойни, че макар и лекарството им вече да не е на пазара, има подходящ заместител.

 

Репортери: Златина Зехирова и Биляна Борисова