Причината е в "ксенофобски изяви и лъжи", обясни лидерът на ДПС Лютви Местан

Задава се първият вот на недоверие на кабинета „Борисов”. От ДПС заплашиха да го поискат, ако не бъде отстранен здравният министър

 

Недоволството на ДПС е заради изявленията на Петър Москов за нападенията над лекари в Бърза помощ.

 

Лютви Местан постави на кантар думите на двама от един отбор – на вътрешния министър Веселин Вучков и здравния - Петър Москов. Според данни на Вучков регистрираните нападения над лекари били едва 17. Далеч под оповестените от Москов 227.

Социалното неравенство не поражда изключителни права за някого. Навсякъде, където е имало такива инциденти, екипите на Спешна помощ ще влизат само след като е осигурена тяхната сигурност. Не говорим за ограничаване на права, а за възможност да се ползват тези права
- Петър Москов, "Здравей, България", 08/12/2014

 

„Кой от двамата министри лъже  - Москов или Вучков? Ние нямаме основание да се съмняваме в писмения отговор на министър Вучков”, заяви Лютви Местан. 

 

„Ако казва, че лъжа и ме обвинява в лъжа, значи обвинява всички лекари в лъжа. Да отиде тази вечер, ако няма друга работа, в някое Спешно и да им каже, че лъжат. Пожелавам му успех”, заяви здравният министър Петър Москов. 

 

И дойде условието, въпреки че лидерът на ДПС не хареса тази дума.

 

„Очакваме министър-председателят да поиска оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов. Ако министър-председателят не стори това, ДПС ще започне консултации за иницииране на вот на недоверие”, заплаши Местан.  

 

„Г-н Местан не е в позиция да поставя ултиматуми и да предлага персонални промени”, отговори Радан Кънев от Реформаторския блок. 

 

Вучков и Москов провели среща, на която се уточнили откъде идва разминаването. И стигнали до извода, че Местан се хваща за думите. Под регистрирани, Москов имал предвид - регистрирани в центровете, а не в МВР. 

 

„Не всеки лекар е подал сигнал за нападение, оттам идва грандиозното разкритие на г-н Местан”, заяви Петър Москов. 

 

Освен това в МВР не се водела статистика по професии и нямало как да се знае колко от сигналите им за нападения са лекарски.

 

А от ДПС си припомниха, че са дали обещание - 300 дни толеранс на правителството. И за да бъдат принципни, намериха вратичка как да не го нарушат.

 

Вотът няма да е за секторна политика здравеопазване,  а заради непригодността, етическата непригодност министър Москов да заема високата отговорност да бъде министър на здравеопазването”, заяви Лютви Местан. 

 

Срок от ДПС не поставиха. Затова не е ясно и кога ще бъде внесен вотът, ако премиерът не намери причина да поиска оставката на Петър Москов.