Развенчайте заблудите за косата, за да расте по-здрава и да изглежда добре

Имате дълга или къса коса, странно завъртян кичур или пък непокорни къдрици. При всички положения, разделяйки заблудите за косата от истинските факти за нея ще можете да се концентрирате върху нещата, които наистина ще помогнат тя да расте по-здрава и да изглежда добре, пише health.com.

Ето и 15 мита за косата и тяхното развенчаване от специалистите: 

Честото подстригване помага на косата да расте по-бързо
Подстригването на косата не се отразява на нейния растеж, обясняват специалисти в областта. Това зависи от кожата на главата. Въпреки това има причина експертите да съветват тя да се подстригва на всеки шест до осем седмици. И тя е, че изтощените краища правят косата да изглежда по-тънка, а и се накъсва. Когато ги премахнете, ще "съживите" косата си.

Ако откъснеш един бял косъм, на негово място ще поникнат два
Този мит изглежда верен, защото ако има един бял косъм, това обикновено означава, че има и още. Белите коси се появяват независимо дали ги късаме, или не, казват специалистите. Това обаче не означава, че трябва „да им обявите война на скубане”. Косата ви ще стане по-слаба, ако с течение на времето продължите да го правите и в крайна сметка тя съвсем ще спре да расте. 

Къпането с шампоан води до окапване на косата
Не обвинявайте къпането – ако косата ви пада, тя ще пада и на други места, макар и да го забелязвате по-малко. Това е един от най-големите митове. Често именно в банята пада най-много коса и хората го свързват с шампоана. Проблем би било, ако намалите измиването в опит да „спасите” косата си, но всъщност можете да й навредите повече. Омазняването може да предизвика възпаление, което да се отрази на растежа на косата. Истинският проблем за окапването всъщност е стресът – развод, операция, смърт в семейството и други. 

Колкото по-често сресвате косата си, толкова по-здрава ще е
В действителност прекомерното сресване може повече да навреди на косата ви, защото така се уврежда кутикулата (външния защитен слой) на косъма. Решете се, когато тя е заплетена. През останалото време я оставете на мира!

Боядисването на косата е нездравословно 
Така нареченото „изпиране” на косата е наистина една от най-вредните процедури. Премахването на цвета изтънява косъма и по този начин се къса по-лесно. Не всяко третиране с боя обаче може да бъде вредно. Боядисването с качествена боя прави косата блестяща и мека.

Не боядисвайте косата си, докато сте бременна
Основният проблем с боядисването на косата по време на бременност е рискът от вдишване на амоняка, а не това той да се абсорбира от кожата на главата, уточняват гинеколози. Количеството на амоняк в боята обаче е толкова ниско, че това не е проблем, особено ако посетите салон, който има добра вентилация. И все пак, за по-голяма сигурност, някои бременни жени предпочитат бои на растителна основа или безамонячни.

Използването на "правилните" продукти ще направят косата ви по-гъста

Повечето хора смятат, че здравият вид на косата им се дължи на външни фактори като времето или продуктите, които използват. Това, с което се храните обаче, играе по-важна роля, отколкото предполагате. Растежът на косата отнема от тялото ви енергия и затова то се нуждае от хранителни вещества. Това означава, че ако сте на диета за отслабване, тялото ви няма да бъде в състояние да пренасочва енергията към косата ви, тъй като ще бъде заето да „се притеснява” за важните органи. Уверете се, че приемате достатъчно въглехидрати, белтъчини и мазнини и обърнете внимание на приема на цинк, желязо и витамин D. Те са изключително важни за растежа на косата.

Сменянето на шампоани е добре за вашата коса
Добре е да сменяте шампоаните си, ако искате да постигнете различен ефект – някои са против пърхот, други са за обем и така нататък. Няма никакъв проблем обаче да използвате и един и същ шампоан. Постигането на различен ефект не е на всяка цена, ако не желаете.

Пърхотът означава сух скалп
Свикнали сме да свързваме сухите люспи със суха кожа, но това е честа грешка. Всъщност причината за него е мазният скалп. Пърхотът се причинява от вид дрожди, които виреят в мазна среда. Грешка е да разредите измиванията в опит да намалите пърхота си. Просто използвайте шампоан против пърхот.

Пенливите шампоани измиват косата по-добре
Шампоаните не трябва непременно да се пенят, за да измиват добре. Ние просто асоциираме пяната с чистотата. Сулфатите, пенещото средство, добавено в шампоаните, може да изсветли цвета ви, ако сте с боядисана коса. Нещо повече, има и дебат за възможните вредни ефекти на сулфатите. Американското онкологично дружество ги смята за безопасни, но някои лабораторни тестове сочат, че сулфатите увеличават риска от рак. Ако искате да сте сигурни, използвайте шампоан без сулфати, но с глицерин, който също създава пяна.

Естественото изсъхване на косата е по-здравословно от сешоара
Да, трябва да щадите косата си от горещия въздух, но понякога е належащо тя да изсъхне за 15 минути. Дерматологично проучване сравнява двата вида изсъхване на косата и установява, че „ударното” сушене уврежда повърхността на косъма (очаквано), но естественото може да нанесе много по-дълбоки щети. Изследователите казват, че продължителното задържане на вода в косъма го уврежда. Според това изследване най-добре е да използвате ниската степен на сешоара, да го държите на по-голямо разстояние от косата си, както и да не го задържате прекалено дълго време върху един и същ кичур.

Маслата са неподходящи, ако косата ви е мазна
Това е така, само ако ги нанасяте върху скалпа си. Слагайте ги в краищата на косата и тя ще е по-блестяща. Някои масла имат способността да проникват в кутикулата на косъма и действително да го правят по-здрав, за разлика от други, които само създават илюзията за блясък.

Мъжете наследяват плешивостта по майчина линия
Много хора смятат, че оплешивяването е свързано с „Х” хромозомата на майката, но това не е така. Причината е съвкупността от много гени – на майката, на бащата, които допринасят за появата на този проблем.

Носенето на шапка може да доведе до оплешивяване
Това е една от големите заблуди. Плешивостта при мъжете е генетичен проблем, в комбинация с висок тестостерон и стрес, обясняват експертите. Не крийте оредялата си коса с шапката. Има други начини за справяне с проблема.

Трябва да изсушавате косата си с хавлия
Ако сте като повечето хора, вие излизате от банята, веднага взимате хавлия и започвате да триете косата си енергично. Точно обратното - не трябва да правите това. Попиването с хавлия може да причини нейното накъсване. Вместо това внимателно и леко попийте водата, а след това я срешете и по този начин отстранете излишната.