Крайнолявата партия увеличава преднината си пред „Нова демокрация”

 

Три дни остават до решаващите избори в Гърция. Радикалната лява партия СИРИЗА увеличава преднината си пред дясноцентристката „Нова демокрация” на премиера Андонис Самарас. Европа не крие, че не иска победа на крайната левица. 

 

Има ли опасност Гърция да излезе от еврозоната и поставя ли това под заплаха общата европейска валута? Според последните социологически проучвания, СИРИЗА води с 5,3 % пред „Нова демокрация”. Лявата партия обещава радикални промени в политиката на Гърция. Според анализатори евентуална нейна победа може да доведе до нова криза на доверие в еврото. 


Десетки хиляди привърженици на СИРИЗА се включиха в заключителния митинг от предизборната кампания в Атина. Лидерът на радикалната левица Алексис Ципрас отново се закани да сложи край на политиката на строги икономии.


"Дайте ни мандат, за да сложим край на катастрофалните заеми и да можем да преговаряме. Гласувайте за стабилността, дайте ни сила да поведем Гърция към нови висоти. Дайте мнозинство на Сириза", заяви Ципрас. 

 

Той успя да изнерви до краен предел международните финансови пазари с обещанието си да прекрати подчинението на чуждестранните финансови институции. Както и да поиска отписване на половината от гръцкия дълг след края на сегашната спасителна програма.

 

Преднината, която социолозите дават на СИРИЗА преди вота, вдъхва голяма доза оптимизъм сред част от гръцките избиратели, които са изморени от строгите икономии


Въпреки че преднината на СИРИЗА се увеличава, социолозите не дават категорично мнение за изхода от изборите.

 

В момента в Атина се провежда заключителният предизборен митинг на премиера Андонис Самарас и "Нова демокрация".

 

Дори да спечели, СИРИЗА трудно ще намери коалиционни партньори за нов кабинет. Част от обещанията й са, че няма да управляват с поддръжници на политиката на Германия в Гърция. По всичко личи, че в следващите дни предстоят решаващи събития.