Проучване сред повече от 3000 служители сочи, че 41% от тях напълняват на работното си място

Трупате килограми, докато израствате в йерархията на работното си място? Проучване сред повече от 3000 служители сочи, че 41% от тях напълняват в настоящата си работа, пише health.com. Хората, които прекарват дълго време, седейки на бюро - като административните служители, или работят под голям стрес - като инженерите и учителите, са по-склонни към напълняване. Истината е, че има много причини работата да влияе на теглото ви. Това е свързано и с начина на хранене и физическата активност. Ето и някои фактори и как да избегнете последствията от тях: 

 

Дългите часове седене
Най-честата причина, свързана с напълняването на работното място, е липсата на физическа активност при много от служителите. Осемчасовият работен ден, седнали на бюро, най-често се посочва от хората като причина за уголемяването на талията. Въпреки че изследванията, които сочат, че хората, които стоят прави и ходят пеша, изгарят повече калории, британско проучване, направено през 2013 г., не успява да намери зависимост между времето, което прекарваме седнали и затлъстяването. Авторите твърдят, че седналото положение със сигурност не помага, но съществуват и други фактори, които влияят на теглото.

 

Дългото шофиране
В допълнение към времето, прекарано зад бюро, средностатистическият американец прекарва около 25 минути, пътувайки до работното си място, след което отново се прибира у дома по същия начин. Според американско изследване 86% от работещите пътуват с кола. Тези, които ползват обществения транспорт до и от работното си място, имат по-нисък индекс на телесната маса, за разлика от тези, които шофират или се возят в кола. По-нисък индекс имат и хората, които ходят пеша или се предвижват с велосипед до офиса. Според лекарите бизнесът трябва да помисли за начин, който да превърне пътуването до работа в здравословна дейност, като предложи например стойки за велосипеди и душове за служителите си.

 

Стресът на работното място
Високите нива на хормона на стреса кортизол може да предизвика захарен глад и може да накара организма да задържа мазнини и да ги съхранява в средната част на тялото. Немско проучване през 2014 г. установява, че стресът на работното място е рисков фактор за диабет тип 2. Може дори да ви накара да забравите здравословните си навици – да не излезете в обедна почивка или да работите извънредно, което несъмнено ще се отрази и на теглото ви.

 

Работата до късно
Служителите, които работят до късно през нощта, гонейки крайни срокове, могат да обвинят липсата на сън за прекомерното си тегло. Проучване сред хора, които са спали само четири часа в продължение на пет поредни нощи, показва, че те са качили много повече килограми в сравнение с други, които са спали осем часа. Хората, които работят на няколко места, работят от рано сутринта или изминават голямо разстояние до работното си място, е по-вероятно да прекарат безсънни нощи, според проучването. Специалистите съветват да се намери гъвкаво работно време, което може да помогне за получаването на повече сън.

 

Какво обядвате?
Хората, чиято работа изисква да пътуват повече, спират по-често на местата за бързо хранене и съответно са по-склонни да увеличават индекса на телесната си маса, сочи британско проучване. Готовата храна по пътя към и от работа увеличава риска от затлъстяване. Ако нямате възможността да обядвате здравословно, подгответе си предварително обяд от вкъщи, съветват специалистите.

 

Кутията с бонбони на бюрото на колега 
Във всеки офис винаги се намира някой, който да държи кутия с бонбони на бюрото си. Ако сте любител на сладкото, този човек автоматично се превръща във ваш враг. Както е известно, ако човек държи нещо вкусно на показ, хората ще се изкушават и ще ядат много повече, отколкото ако стои прибрано в някой шкаф. Същото важи и за остатъците от десерти и понички, които "дебната” в кухнята. 

 

Хранителните навици на колегите
Ако често ходите на обяд с колеги, техният нездравословен начин на хранене може да се прехвърли и върху вас. Проучване сочи, че хората са склонни да приемат "хранителните норми” в дадена социална общност. С други думи, ако останалите колеги се хранят калорично, и вие ще го правите. 

 

Честите фирмени тържества
Ако работното ви място е от типа всеки отбелязва рождения си ден, годишнина или повишение с торта и бонбони, внимавайте! Всеки един на пет анкетирани отговаря, че именно това е допринесло за напълняването му. Предизвикателството в тази ситуацията е да намерите варианта, по който да отпразнувате повода на колегата ви, като това да не включва задължително консумацията на сладки изкушения.

 

Автоматите за храна и напитки
Когато имате безброй много срещи и кафенето се намира далеч от вас, автоматите за храна и напитки могат да се окажат ваш спасител, поне временно. Повечето от тези пакетирани храни обаче са с високо съдържание на калории и ниско съдържание на хранителни вещества. Вместо това, опитайте се да държите здравословни храни, като плодове и ядки, в бюрото си за спешни случаи. Преди да посегнете към содата в машината, по-добре изпийте една чаша студена вода. И ако все пак ви се наложи да допрете до автомата, избирайте пакетче със сурови ядки или мюсли, които съдържат протеини и здравословни мазнини.

 

Асансьорът
Кога за последно сте използвали стълбите в сградата на работното ви място? Като се качвате и слизате, вместо да използвате асансьора, можете да изгорите доста от погълнатите за деня калории. Работодателите трябва да имат предвид и това, че подобрявайки „обстановката” на стълбищата, би стимулирало хората да ги използват по-често, което пък означава по-здрави служители.  

 

Липсата на слънчева светлина в офиса
Ако пристигнете на работа преди да изгрее слънцето, ще се лишите от едно наистина "естествено оръжие” срещу затлъстяването. Проучване установило, че изгревът на слънцето е свързан с индекса на телесна маса и че получаването на ярка светлина в сутрешните часове има отслабващ ефект. Слънчевата светлина помага за регулирането на енергийния баланс на тялото. Специалистите съветват да се седи 20-30 минути на слънце между 8.00 ч. сутринта и обяд, за да избегнете нежеланото наддаване на тегло. 

 

Бизнес пътувания
Бизнес пътуванията са свързани с обеди и вечери с клиенти, съдържащи пищни ястия, които водят до преяждане. Две седмици или повече от месец командировка е свързано с по-висок индекс на телесната маса и напълняване. 81% от бизнес пътуванията са свързани с дългото пътуване с кола, повече часове седене и беден избор на здравословна храна.

 

Храненето на бюрото
Храненето на бюрото всеки ден също влияе негативно на теглото ви. Това ви лишава и от разходката до близкото заведение за хранене, както и от липсата на пълноценен обяд. Докато похапваш, отговаряш на имейли, говориш по телефона и не се фокусираш върху самото хранене. И един час по-късно забравяте, че сте обядвали и имате нужда отново да го направите.

 

Мобилните устройства
Свързаните с работното място причини за затлъстяване невинаги изчезват, след като напуснете офиса. Много служители са постоянно свързани с мобилния си телефон, дори и в обедната почивка, което не помага на това те да се откъснат от стреса. Проучване сочи, че хората, които използват мобилните си телефони непрекъснато, са най-склонни да отказват физическа активност. 

 

На по бира след работа
В много офиси по питие след работа е задължителна практика. Имате чувство, че не можете да откажете, защото ще сте превърнете в човека, който "убива” традицията. Но калориите, които идват с мезетата и алкохола, допринасят за напълняването. И тъй като алкохолът намалява задръжките и стимулира апетита, колкото повече пиете, толкова по-трудно ще ви бъде да се противопоставите на традицията.

 

И все пак забързаното ежедневие и работното място не трябва да застава на пътя на здравословния начин на живот. Имайте предвид тези фактори, за да преодолеете препятствията пред себе си.