Наш хеликоптер, работещ с ООН, е задържан от бунтовници

Шестима българи бяха пленени от бунтовници в Република Судан. Задържан е хеликоптерът, с който българите изпълнявали полет по програма на ООН. 

 

Хеликоптерът на българската авиокомпания "Хели Еър" е извършил принудително кацане в южната част на Судан. Инцидентът с летателния апарат, изпълняващ полети по договор със световната продоволствена програма на ООН, е станал на 26 януари, потвърдиха от Външното ни министерство.

 

Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката "Народно движение за освобождение на Судан-Север". Това е северното крило на бунтовниците, които се сражават с правителствените части и извоюваха независимостта на Южен Судан. Изпратен от властите самолет е локализирал хеликоптера и е установено, че няма видими поражения по него. Според мениджъра на българската авиокомпания в Судан шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре.

 

 

"Нашите съграждани, пленени в Судан, са добре. За тях се преговаря на най-високо ниво от ООН", заяви министърът на външните работи Даниел Митов в Народното събрание.

 

В случая не става въпрос за плен, но повече от това не можем да коментираме“, каза Митов.

 

По думите му хората от ООН, които са ангажирани с преговорите за освобождаването на българите в плен, са безкрайно ангажирани и са в контакт с тях и непрекъсната връзка. 

 

Това не е първият подобен инцидент с български хеликоптер. През 2011-а година трима български пилоти отново на компанията "Хели Еър" бяха отвлечени в Дарфур. Наложи се тогавашният шеф на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров лично да замине за Африка и да преговаря с шефа на суданското разузнаване. В крайна сметка пилотите бяха освободени невредими след петмесечен плен при среднощна операция на суданските тайни служби.