По това дело ексминистърът е подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО

Съдът оправда Цветан Цветанов, след като в последния момент прокуратурата се отказа от обвиненията срещу него.

 

Заедно с Цветан Цветанов, подсъдими по процеса бяха още трима бивши директори на службата за подслушване  и проследяване. Прокуратурата обвини Цветанов, че не е издал наредба за ползването на мобилната техника за подслушване, като по този начин е допуснал подчинените му да извършат престъпление.

 

 

Още по темата

Изненадващо днес един от наблюдаващите прокурори в процеса обясни, че не поддържа обвинението. Причината - в последното изменение на Закона за МВР от юни миналата година е записано, че за тези престъпления отговорност може да се търси само, ако са извършени по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина.

 

Цветан Цветанов отказа да коментира решението на съда. А защитникът му обясни, че не само промяната в закона била причината за оправдателната присъда. "Декларирали сме това от самото начало. Незаконно подслушване никога не е имало и винаги е бил съобразено поведението му със закона", каза адвокатът на Цветанов Менко Менков.

 

Разследването по това дело започна, след като лидерът на БСП Сергей Станишев получи анонимен мейл, който занесе на главния прокурор. Цветан Цветанов е подсъдим по още две дела. Едното, че е дал 50 000 лв. под формата на заплати на бившия началник на Регионалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. По другото той получи 4 годишна присъда за отказани искания за подслушване. Решението по това дело обаче не е окончателно.

 

"Ние никога не сме били притеснени за изхода на това дело, моят подзащитен не е извършил престъпление. Декларирали сме това от самото начало. Незаконно подслушване никога не е имало и винаги поведението му е било съобразено със закона, така че сме спокойни", каза още адвокатът на Цветанов Менков Менков.

 

 

Прокурор Ангелов заяви по-рано, че краят на това дело е бил предизвестен от изменението на Наказателния кодекс.

 

Припомняме, че срещу Цветан Цветанов има три дела в съда. Другите две стигнаха до втора съдебна инстанция – Софийския апелативен съд. Там те започнаха и приключиха в рамките на един ден. Очаква се произнасяне на съда.

 

Едното от тях е за отказаните СРС-та, по което Цветан Цветанов чу от градския съд осъдителна присъда от 4 години затвор. Те му бяха отсъдени, след като съдът го призна за виновен в това, че той, пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС-та.

 

Второто дело, по което се чака произнасяне, е за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия шеф на БОП Велико Търново Орлин Тодоров.