Диетологът Карлос Риос открил защо строгите режими не влияят добре

Думата диета обикновено значи временна промяна в храненето, при която се намаляват калориите, като изяждаме малко повече от порция маруля и едно кисело мляко. Можем да забравим негативните асоциации и вкараме думата в друг контекст: навикът на здравословно хранене за по-дълго време, който е наистина ефективен.

 

Диетологът Карлос Риос открил, че пациентите му са притеснени, защото не могат да се ограничават и следователно не отслабват, съобщи испанският в. "Ел Мундо", цитиран от БГНЕС. Той нарича това намаляване на енергийния баланс или намаляване на калориите, за да изразходваме повече, отколкото консумираме. Според него подобно начинание е глупаво и обречено на провал.

 

Калориите са ключов фактор за свалянето на мазнините, но също и за здравето ни. Затова експертът предупреждава, че ако си наложим голямо ограничение на калориите за дълго време, метаболизмът ни ще се забави и хипоталамусът, който отговаря за регулирането на теглото, ще се приспособи към нискокалоричната диета и ще спрем да отслабваме.

 

Това на свой ред ще предизвика промени в хормоните като понижение на лептина или повишаване на кортизола, което още повече затруднява отслабването. И не е само това. Липсата на енергия и умората малко по малко ще се превърнат във всекидненив и ще премахнат всякакво желание за упражнения.

 

Резултатът е изоставяне на диетата и попадане в порочния кръг на "йо-йо" ефекта. Разочарован от липсата на прогрес, човек се връща към предишния си хранителен режим, но по-гладен и с по-бавен метаболизъм. От това следват още няколко килограма отгоре.

 

Карлос Риос вярва, че не всичко е изгубено и проблемът може да се реши, като се фокусираме върху три неща - да се храним с повече естествени продукти и по-малко обработени храни, да спазваме програма за тренировки и задължително да поддържаме положителна нагласа.