Все още няма писмен документ за отказа на Москва от проекта

Към днешна дата "Южен поток" не е прекратен, ние нямаме нито писмен документ, че е прекратен. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, предаде БГНЕС. Премиерът допълни, че като страна не сме направили нищо, което да спре изграждането на проекта. 

 

"Изискването на ЕК за третия либерализационен пакет или по всяка една тръба да има възможност и друг транзитьор да вози газ не е приумица на България. Тя е задължителна за Гърция, Румъния и за всяка една страна-членка на ЕС", изтъкна Борисов.

Още по темата

 

Марош Шефчович посочи, че е имало елемент на изненада, след като е разбрал, че "Южен поток" ще бъде спрян. По отношение на намеренията да се построи т. нар. "Турски поток", той , че е казал на изпълнителния директор на "Газпром" при лична среща: Изненадани сме, очаквали сме, че когато става дума за такива важни енергийни проекти комуникацията помежду ни трябва да става по утвърдените канали за комуникация, най-малкото да проговорим нещата първо. 

 

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви по време на своята визита в Анкара, че Москва се отказва от проекта за газопровод "Южен поток"