Министър Рашидов поиска испански експерти да се произнесат за рисунките в Магурата

Толедо поиска България да покаже уникалните си икони. Това стана при официалното посещение на министъра на културата Вежди Рашидов в Испания. Преди ден стана ясно, че експозиция на "Ел Греко" ще гостува в България за откриването на новия Национален музеен комплекс в кв. "500" в София.

 

"Знаем, че сте много известен художник и съм сигурен, че като министър амбицията Ви талантът на България да бъде оценен и в Испания, и в европейските страни ще даде добри плодове. Поздравявам Ви и за голямото представяне на България в Лувъра в Париж, което ще се случи през месец април", обърна се Хуан Антонио Гарсия Кастро към министър Рашидов.

 

"България и Испания са две страни на древни култури, нека тази среща с "Ел Греко" бъде начало на съвместната ни работа" – това написа Вежди Рашидов в официалната книга на музея. Страниците й са отворени още преди повече от век и пръв на тях се подписва португалският крал.

 

По време на визитата си в Мадрид и Толедо, министър Рашидов потърси съдействие от Испания, за да могат нейните световноизвестни експерти да се произнесат за прочутите и загадъчни скални рисунки на повече от 7 хилядолетия в пещерата Магурата преди вписването на кандидатурата й в представителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.