Проправителствените демонстрации се провеждат в навечерието на срещата на Еврогрупата

Близо 20 000 души участваха тази вечер в митинг в подкрепа на новото правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

 

Участниците в митинга се събраха на площад "Синтагма" пред Народното събрание в столицата, предаде БГНЕС.

 

Множеството развяваше гръцки знамена и носеше плакати с надписи: „Край на икономическите ограничения”, „Европа - отговорът е демокрация”, „Няма връщане назад”.

 

Подобни митинги имаше и в други големи градове на страната. В Солун се събраха около 7000 души, където множеството скандираше в подкрепа на Ципрас. За първи път от доста години насам по време на днешните демонстрации не се забеляза сериозно полицейско присъствие.

 

Проправителствените демонстрации се провеждат в навечерието на срещата на министрите на финансите на страните от Еврогрупата, които дискутират на извънредно заседание в Брюксел дали да бъде продължена, или прекратена програмата за оказване на международна финансова помощ на Гърция. В тази среща за първи път участва новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис.

 

В Брюксел утре ще има заседание на Европейския съвет. Ако първите финансисти на държавите от зоната на единната валута не постигнат единодушие по проблема, той ще бъде отнесен до утрешния форум. Според говорителя на Европейската комисия  малко вероятно е днес или утре да бъде взето окончателно решение относно спасителната програма за Гърция