Хиляди левове са били откраднати от еврофондове чрез студентски стажове

 

Министерството на образованието започва масови проверки в цялата страна за източване на евросредства чрез фиктивни студентски стажове. Реакцията идва, след разследване на Нова за схема, за злоупотреби с огромни средства от еврофондове. 

 

Част от фиктивните студентски стажове са карани във фризьорски салон във Варна, без собственичката му да подозира. Някой е откраднал фирмата й и е сключил договори от нейно име с шест университета в страната. 

Още по темата

 

Единият от общо 100-те студенти, карали фиктивния стаж във фризьорския салон, е от Техническия университет в Габрово.

 

„Момчето не е ходило там, не е карало практика. В присъствието на полицията, даде своето мнение. Парите, които е получил, той ги върна в касата на университета”, заяви проф. Райчо Иларионов, ректор на Техническия университет в Габрово.

 

Наставникът на момчето също обещал да върне парите. 

 

По документи във фризьорския салон са се обучавали  и студенти от университета „Проф. Асен Златаров” в Бургас. От ръководството обаче се усъмнили във фирмата и прекратили договора си с нея.

 

Фиктивни стажове са провеждани и в много други фирми, разказват студенти.

 

„Във всички случаи, в които са загубени пари, както е и в конкретния случай с криминалното открадване на фирмата, висшите училища ще върнат парите, които са изразходвани”, заяви проф. Николай Денков, зам.-министър на образованието.