Исканията от Дирекция „Сигурност” в МВР за използването на СРС-та са били няколко

 

Държавата разтърсена от нови скандали в МВР и съдебната система. Днес Бойко Борисов отправи тежки обвинения покрай скандала "Червеите".

 

Повдигнати обвинения по случая „Червеи” ще има, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Все още обаче не е ясно кога и на кого. Едно обаче вече се знае - под исканията за използване на СРС-та се е подписала съдия Владимира Янева – председател на Софийския градски съд. Именно тя е позволила разузнавателните средства да бъдат използвани за срок от 300 дни, твърди премиерът Бойко Борисов, a това противоречи на закона.

 

Още по темата

Първи за съдебното преследване заговори премиерът. Преди да се чуе думата на прокуратурата, Бойко Борисов обяви, че трябва да има обвинение. Пръв назова и името на магистратът, подписал разрешението за използване на СРС-та за 300 дни.

 

„Имат много работа прокурорите и се надявам да бъдат безкомпромисни, да стигнат докрай. Защото на Цветанов са му дали 4 години, а за това трябва да им дадат по 400 години на всички по веригата - от съдията до последния”, каза премиерът.

 

Главният прокурор продължи. „Министър-председателят малко трудно може да определи дали прокуратурата ще повдигне обвинение. В крайна сметка обаче ще се окаже, че премиерът май ги е казал нещата такива, каквито и мислим и вие, и аз”, коментира Цацаров.

 

Исканията от Дирекция „Сигурност” в МВР за използването на СРС-та са били няколко. Първият път за два месеца, а след това два пъти за по 4 месеца. Проверката по случая е започнала още в началото на декември. Тя е извършена от Бюрото за контрол на използването на специални разузнавателни средства. Именно това доведе и нейният шеф – Бойко Рашков първо при магистратите във ВСС, а после и в Комисията за контрол на службите.

 

Остава въпросът за какво са използвани СРС-тата. Предстои да се изяснява дали има изнесени данни от системата на МВР. Засега от Софийския градски съд се въздържат дадат повече информация за издаването на разрешителните за СРС, тъй като става въпрос за класифицирана информация.