Марин Николов разкри схема за кражба на 40 милиона лева годишно от субсидии за тютюн

 

Скандални разкрития последваха разследването на Марин Николов, което показа, как субсидии за тютюн, за милиони потъват в джобовете на хора, които никога не са отглеждали тютюн. Бивш земеделски министър изчисли, че става въпрос за кражба на 40 милиона лева годишно. Разкритията на Нова стават на фона, на поредния бунт на тютюнопроизводители и заплаха за гладни стачки.

 

„Сега става ясно, че всички, които реагират след предаването, са знаели. Проблемът е, че схемата е доста стара. Някои я нарекоха „мъртва с много живи пари". Това е станало на законодателно ниво между 2007 и 2009 г. Това са единствените години въз основа на които в момента хората, произвеждали тютюн, взимат пари. Но кой разпределя квотите кой да взима и за кого да няма – това от МЗХ казаха „не сме го измислили ние”, каза Николов.

 

„По думите на господин Дикме най-нископоставените кметове са като „мишки”, които се добират по някакъв начин до пари без да сеят тютюн. Той обаче допълни, че има и „акули”, които са на доста по-високо ниво – министерства или парламент, заяви разследващият журналист.