Изненадващо АБВ и ДПС подкрепиха правителството на Бойко Борисов за заема

 

Завой на 180 градуса в парламента! Изненадващо АБВ и ДПС подкрепиха правителството на Бойко Борисов за заема от 16 милиарда лева. Така кабинетът получи карт-бланш да тегли кредит.

 

Докато течеше гласуването, „Атака” и БСП се опитаха да блокират Народното събрание. 

 

Зад 16-те милиарда застанаха крайни критици като ДПС и АБВ. Хората на Първанов, макар и в управляващата коалиция, до днес сутринта бяха категорично против новия кредит. 

Още по темата

 

От Патриотичния фронт се въздържаха да гласуват, а бившата партия на Николай Бареков - БДЦ подкрепи кабинета. Така срещу новия заем се оказаха само БСП и „Атака”.

 

Тезата на Владислав Горанов е, че вече сме изяли онова, за което сега се спори - да плащаме ли сметката, или не. И все пак призна, че можело и 14 милиарда да е новия дълг, а не 16.

 

„Колко стари дългове трябва да връщаме? Разминаванията са в пъти”, попита лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна.

 

„Българското общество живее на заем от 2009 година”, отговори финансовият министър Владислав Горанов. 

 

Знак, че АБВ все пак ще гласува „за” най-напред даде техният министър Ивайло Калфин, който подкрепи Горанов. 

 

Калфин сметна, че ако бюджетите до 2017 година не са с дефицити, държавата ще трябва да ореже 12%, което означава  по-малко пари за пенсии, за помощи, майчински.

 

„Аз ви казвам, че социалната система няма да го понесе”, заяви Ивайло Калфин.

 

На дебатите не присъства премиерът Бойко Борисов, като така изпусна последвалите упреци, които излязоха от финансовата сфера и се насочиха в изненадваща посока.


 
„Уважаеми господин Сидеров, няма да влизам в спор с вас - слабичък ви е гласът, нисичък ви е ръстът”, обърна се Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

 

„От най-крупен разпространител на гей порно се превърнахте в парламентарист”, отвърна Волен Сидеров. 

 

Последваха спорове, след което беше обявена почивка. 

 

Изненада, освен от АБВ и ДПС, дойде и от редиците Реформаторите - те уж бяха „за”, но лидерът Радан Кънев предпочете на първото четене да гласува „против”, а после се поправи. А първото „не” било знак към ГЕРБ. 

 

„Знак, че ние не можем да хвърляме в пространството неподготвени предложения и да взривяваме обществото”, заяви Радан Кънев.

 

Макар и уж Владислав Горанов да намекна, че новият дълг може да е с 2 милиарда по-малко, все пак му разписаха чек за 16 милиарда. 12 са безспорни. Те са за стари заеми. 4 са за предстоящите бюджетни дупки, които явно не може да се свият. Иначе казано отсега държавата си признава, че няма да може да плаща например пенсии и през 2016 година и 2017-та.