Оказва се, че осем от десет фризьори укриват данъци

Фризьори и козметици масово работят в сивата икономика! Това твърдят данъчните. Според тях 80 на сто от фризьорите у нас укривали доходи. Затова започват проверки в салоните за красота в цялата страна. През последните няколко години се наблюдава трайно неспазване на данъчните закони от козметиците и фризьорите у нас.


„Двама от десет фризьори и козметици спазват данъчния закон, тоест осмина нарушават правилата и укриват средно 25 милиона лева годишно данъци и осигурителни вноски”, обяснява Росен Бъчваров от Националната агенция за приходите.


Най-често доходи се укриват от най-малките фирми или самонаетите фризьори. Данъчните обаче ще проверяват всякакви салони на територията на страната.


„Ние насърчаваме всеки клиент на тези услуги да търси, поиска, получи и съхранява касова бележка и да сигнализира в НАП в случаите, в които за фризьорска, козметична или друга подобна услуга, не е издадена задължителната по закон касова бележка”, допълва Росен Бъчваров от Националната агенция за приходите.


Екатерина се подготвя за абитуриентския си бал и се налага често да ползва фризьорски услуги.


„Имам много дълга коса, трудно е за поддържане. Когато дойда, гледам краищата да си махна и в момента си оправям цвета на косата”, обяснява Екатерина, клиент в салон за красота.


Тя е от малкото клиенти, които винаги си искат касова бележка.


„Изисквам, да. Според мен не е правилно да не издават бележки, все пак клиентът винаги има право и според мен трябва да се издават бележки”, допълва Екатерина, клиент в салон за красота.


В този салон не се плашат от данъчни проверки.


„При нас няма никакъв проблем, на всеки един клиент се издава бележка. Ние няма от какво да се притесняваме”, обяснява Стефка Божилова, управител на салон за красота в София.


По време на ревизиите, данъчните ще прекарват известно време в салоните, за да сравняват реалните им обороти, с тези, които са били отчитани.


Повече по темата гледайте във видеото.