Тя ще трябва да извърши проверка на разходите и основанието за извършването им

БСП инициира подписка за създаване на временна парламентарна комисия относно одобрения заем в размер на 16 млрд. лева и начина на договоряне. Новината съобщиха депутати от БСП, предаде БГНЕС.

 

 

От БСП ще искат комисията да действа за срок от три месеца и да проучи документооборота и кореспонденцията на правителството или отделни негови членове във връзка с договора за дилърство, договора за агентство и акта за поемане на задължения за 8 млрд. евро, обясни Красимир Янков.

 

Според БСП след гла

Още по темата

суването на дълга в пленарна зала е безспорна необходимостта от повишаване на доверието във всички парламентарни групи и институции.

 

Комисията ще трябва да извърши проверка на разходите и основанието за извършването им при подготовката за изтеглянето на заема, както и да установи начина, по който са избрани банките, добави той.

 

"Работата на временната комисия и резултатите от нея ще допринесат за прозрачността и ще потвърдят или отхвърлят неправомерното ограничаване на банките участници в процедурата", подчерта Янков.

 

"Управляващата коалиция вече е с формула 2+, като това са ГЕРБ и ДПС, които гласуват заедно всички важни закони - закона за бюджета, пенсионните фондове, а сега и огромния дълг за 16 млрд. лева", каза Румен Гечев. Той посочи, че още със започването на преговори за договора, който вчера бе ратифициран от Народното събрание, правителството е преговаряло зад гърба на българските избиратели и народните представители.

 

"Откъде накъде ще се водят преговори с четири инвестиционни посредници без знанието на българския парламент и откъде накъде в документа ще фигурира числото 8 млрд. евро, което никой не им е разрешавал", попита Румен Гечев. Той попита и как така ще се ратифицира от парламента договор, без да е ясно какви ще бъдат комисионните по този договор.

 

От БСП все още се надяват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху ратификацията на договора за заем, но ако не го направи те отново заявиха, че със сигурност ще изготвят конституционна жалба и ще направят опит да сезират Конституциония съд.