Страната ни ще бъде под засиленото наблюдение на Брюксел заради кризата с КТБ

България ще бъде под засиленото наблюдение на Брюксел заради кризата около КТБ. За първи път България получава предупреждение конкретно заради местни банки. Страната ни получи мотивирано становище, а на съд отиват девет държави. Еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси призова българското правителство да вземе спешни мерки за възстановяване на икономическото равновесие в страната, разклатено след фалита на Корпоративна търговска банка.

 

„Трусовете във финансовия сектор през 2014-та година предизвикаха загриженост за съществуването на практики в частта от банковия сектор, която е собственост на местни лица, с потенциално значими последствия за финансовия сектор и общата макроикономическа стабилност. Подобряващата се, но все още негативна външна позиция, междуфирмената свръхзадлъжнялост и слабата гъвкавост на пазара на труда са макроикономически рискове, които трябва да бъдат наблюдавани внимателно”, категоричрн бе Московиси.

 

Комисията поиска България да спазва правилата за безопасност на железопътния транспорт. Така ще бъде гарантирано, че европейските железопътни мрежи отговарят на най-високите стандарти за безопасност. България получи и последно предупреждение за това, че все още не прилага новите правила за издаване на шофьорски книжки.

 

Репортер: Антоанета Николова