На поста тя трябва да замени Веселин Вучков, който подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов ще предложи вицепремиера Румяна Бъчварова за поста министър на вътрешните работи. Тя трябва да замени Веселин Вучков, който подаде оставка.

 

Премиерът допълни, че оставките на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев ще бъдат поискани. Това той ще предложи и на следващото заседание на Министерския съвет. Борисов категорично отрече зависимости от ДПС и обясни, че партньорите му не са в залата, когато трябва да подкрепят ГЕРБ. 

 

 

„Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието и гражданската квота. По никакъв начин милиционерски номера да не минават повече, дано от БСП, ДПС и „Атака” ме разберат правилно, ще положа огромни усилия виновните да бъдат разследвани. Щеше да бъде прекрасно, ако имахме политическа култура, сега да седнем заедно с опозицията на тези важни места да се поставят професионалисти. Следват тежки месеци и тежки времена", допълни Борисов.

 

"За тези години така са разграждани и ние си имаме своите вини, но безспорно това е факт. Ще предложа Румяна Бъчварова за вътрешен министър - надявам се и ГЕРБ, и РБ да оценят жеста, че искам гражданското начало. Надявам се с това да спрат манипулациите, на които много хора се поддават. Да се надяваме, че ДПС и БСП във важни моменти няма да се съобразяват с това кой с какво ще ни закичи като коментар”, уточни премиерът.

 

В студиото на "Здравей, България" Румяна Бъчварова коментира, че оставката на Веселин Вучков не е свързана със зависимости между ГЕРБ и ДПС. Според нея Вучков знаел, че Светлозар Лазаров и владимир писанчев ще бъдат сменени.

 

Имало обаче възможност, някой да се е възползвал от Вучков с цел "пристискане на премиера Борисов". Бъчварова обясни, че оставката на Вучков е дошла, едва ли не, като гръм от ясно небе. Но според нея вътрешният министър е имал ясен сценарии – изненадващо, в денят, в който в България е шефът на ФБР.

 

На въпрос на какъв кръг от хора ще бъде предложен овакантеният пост, Бъчварова отвърна: „Най-правилното решение е да се търси човек с профила на министър Вучков. Търсим човек, който да изглежда убедително в очите на гражданите. Трябва да бъде от ГЕРБ, защото такава е структурата на правителството”.

 


Запитана дали на поста може да бъде назначен депутат от Реформаторския блок, вицепремиерът отговори: „Това означава да сменим формулата на правителството и тогава ремонтът ще бъде доста голям”.