Учителят Сребри доскоро работел като шофьор на тир

 

В  село в Родопите от 10 години има положителен прираст. Парите на гурбетчиите са сбъднали европейската мечта на местните - да няма социално слаби хора младите да не бягат.

 

В село Змейца  живеят около 1700 души и въпреки, че има няколко обувни и шивашки цеха местата за работа не достигат. „ При нас когато младите напуснат населеното място не се връщат.Младите напускат, а по-възрастните остават без работа“, разказа кметът на селото Венелин Дойков. Показателно за проблема е местното училище, в което сега учат едва 80 деца.

 

Само на около 5 километра от това село  се намира село Касъка, в което трудно ще се чуе някой да се оплаква. В училището в Касъка децата учат на две смени, тъй като сградата се оказва тясна за всички желаещи.

Още по темата

 

 „Десетина години имахме положителен прираст. Преди две години имахме 14  новородени деца. Миналата година имахме 9 новородени. Хората са щастливи и живеят нормално. Те имат работа, имат доходи и живеят сравнително добре“, обясни кметът Джамал Шалиганов. Гурбетчиите се връщат и харчат парите си в България, в селото. Някои от тях си имат къщи, а други си строят. Като цяло нямаме нито социално слаби, нито безработни”, каза още кметът. В самото село има една обувна фабрика.Добрият стандарт е осигурен от гурбетчиите. Всяко семейството си има поне по един роднина зад граница.

 

„Зет ми е гурбетчия, кара тир от 12-13 години в Испания. Той носи парите на семейството си, за да се препитават и така се задържат в селото. Гурбетчиите са много“, обясни един от жителите на селото. Учителят Сребри Великов до скоро работел като шофьор на тир в Португалия. Той разказа, че е изкарвал средно по около 1500 евро на месец, но се е отказал, за да е по-близо до семейството си.

 

Репортер: Анелия Веселинова