40-годишният мъж е рецидивист и има влезли в сила шест присъди

Събрани са достатъчно доказателства, които уличават Илиян Здравков като извършител на убийството на 23-годишната Вероника във Велико Търново. Това стана ясно на съвместна пресконференция на прокуратурата и полицията в старата столица, на която присъства и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

 

"Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров излиза от системата на службите". Това обяви самият той при разкриване на подробности за убийството на 23 годишната студентка Вероника във Велико Търново.


Подалият оставка Лазаров обясни, че не е бил подложен на натиск и че няма да остане в системата на службите.


При разкриването на подробностите около убийството на 23 годишната студентка Вероника Светлозар Лазаров обясни, че задържаният за случая Илиян Здравков е опитал да тегли пари от дебитната й карта.


„На 05.03. около 16 часа е получено съобщение от Борика, че от дебитната карта собственост на Вероника Здравкова в 19:42 на 28.02. е направен неуспешен опит за транзакция от банкомат, който се намира в град Горна Оряховица в района на ЖП гарата! Лицето, което прави опит да изтегли съответната сума е вероятно лицето, което е извършило съответното престъпление. Извършени са съотвентие обиски, претърствания и изземвания и за взети веществени доказателства”, обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.


Илиян Здравков е задържан за 72 часа. Повдигнато му е обвинение за грабеж с последвало убийство. За това той може да получи доживотен затвор без право на замяна.


„Прецених, че са налице на този етап достатъчно доказателства срещу това лице. Пред съдия в Окръжен съд Велико Търново, където той отново повтори пълните си самопризнания, които прави в обясненията си - подробно описва къде е бил, кога е дошъл, какво е правил през деня как е видял пострадалата и подробно описа как е извършил самото престъпление”, поясни наблюдаващият прокурор по делото Цани Попов.


Здравков е рецидивист и има влезли в сила шест присъди. Първата е от 1993 г. за идентично престъпление - грабеж с убийство. Осъден е на 10 години, но успява да избяга от затвора. Последната е от 29 януари тази година, но успява да се укрие. Обявен е за общодържавно издирване на 25 февруари.


„Фактически в този период от 25 до 28 е пребивавал в района на град Мъглиж, където е имал бивша съпруга”, поясни директорът на ОДМВР – Велико Търново Илиян Личев.


В понеделник прокуратурата ще поиска от Окръжния съд във Велико Търново постоянна мярка задържане под стража за Здравков.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Юлияна Цанева