Състезанията се състояха в условията на арктическа буря

Ски-бегачите на Сапарева баня и Самоков спечелиха всички титли в ски-бягането на завършилия днес в местността Картала над Благоевград ІІІ олимпийски младежки зимен фестивал, информира БГНЕС.

 

Състезанията се състояха в условията на арктическа буря - постоянен обилен снеговалеж, силен вятър, ниски температури и мъгла. Лошото време попречи на отбора от Банско да премина прохода Предела и да пристигне навреме за състезанията. На всичко отгоре паднали дървета прекъснаха електрозахранването в комплекса Картала, от което се сринаха мобилните комуникации, а утъпкващата машина трудно се справи с падналия 40 см нов сняг. Всичко това обаче не уплаши 112-те малчугани, които изгаряха от енергия да се докажат на олимпийския фест.

 

Най-радостни след стартовете си тръгнаха треньорите на СК "Рилски скиор" Самоков Лиляна Кръстева и Антоанета Кочова, както и всеотдайният наставник на СК "Сапарева баня" Райко Пенев. Двата клуба си поделиха по три титли и грабнаха общо 16 от 18-те възможни медала.

 

В снежната виелица най-бърза при 16-годишните се оказа девойката с африканско потекло Нанси Окоро. Тя е пета на неофициалното световно първенство за деца Тополино и една от бъдещите надежди на българския национален отбор.