Бедствено е положението в Смолянско, Кърджалийско и Велинградско

 

Десетки хиляди жители в Родопите са на тъмно и студено второ денонощие. Бедствено е положението в Смолянско, Кърджалийско и Велинградско. Десетки счупени стълбове и скъсани жици в пресечени райони затрудняват възстановяването на захранването. Спират да работят и клетките на мобилните оператори.

 

Остава тежка ситуацията в община Златоград. Там освен с електричеството проблеми имаше и с водоснабдяването и с мобилните комуникации. В този зимен кошмар при нужда от спешна помощ всеки сам трябва да отиде до болницата. Не можеш да се избере тел. 112, а трите линейки едва успяват да обходят труднодостъпните места.

 

„Работи се много трудно. От вчера нямаме ток, вода. В това трудно положение болните не можем да ги транспортираме в областната и затова се справяме тук на место”, призна  хирургът д-р Людмил Личев. Болницата и спешният център в Рудозем обслужват три общини. Хиляди хора в плен на снега могат да изпаднат в нужда във всеки един момент. Последният тежък случай е болен с инсулт, който не успява да стигне до Златоград, защото линейката закъсва в местността „Пчелинско”. 

 
Кризата  с електричеството бе причинена от скъсани далекопроводи.  „Опитваме се да захраним Златоград  както от Смолян, така и от Кърджали. За първи път въобще в историята 36 далекопроводите по 110 киловолта бяха повредени и това се дължеше само на тежкия сняг”, заяви заместник-министърът на икономиката Жечо Станков.

 

Днес следобед все пак електрозахранването в града беше възстановено, но вода все още няма. Кметът на града Мирослав Янчев обясни, че 8 населени места продължават да са без вода и ток, а до някои от тях няма и достъп.