МРРБ обяви обществена поръчка по проекта

България все още не е официално уведомена за прекратяването на проекта „Южен поток”, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

 

Според ведомството това значи, че българската страна е длъжна да изпълнява своите задължения по проекта

 

Според закона министърът на регионалното развитие и благоустройството трябва да продължи да разглежда и одобрява Подробните устройствени планове, инвестиционните проекти, да издава разрешения за строеж и да възлага оценка на правото на строеж върху морското дъно и под морския плаж.

 

От регионалното министерство уточняват, че неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за България.

 

„По силата на действащата нормативна уредба министърът на регионалното развитие и благоустройството е задължен да възложи изготвянето на оценка за правото на строеж. Затова и вчера беше обявена обществена поръчка с предмет: „Изработване на методика за оценяване на размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху поземлен имот, представляващ морски плаж, част от крайбрежната плажна ивица и оценка на правото на строеж върху морското дъно, необходими за реализацията на обект „Морски газопровод Южен поток – Български сектор“”, се казва в съобщението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

Следващите стъпки ще са избор на лицензиран оценител, определяне размера на обезщетенията и учредяване на вещните права с решение на Министерски съвет.