Хиляди домакинства още са без ток

Снежният кошмар не свършва. Лавина затрупа човек, семейства с деца бяха блокирани в планината, а хиляди домакинства още са без ток.

 

В Белмекен пет дни бяха блокирани семейства с деца и спортисти. През последните четири дни екипите работят денонощно, почти без прекъсване по високопланинските пътища. Техниката, дори най-тежката, обаче често закъсва. Сред блокираните бяха и 40 автомобилни състезатели. През последните дни те се опитваха да разчистят снега с роторна машина. 

Още по темата

 

След пет дни хората от спортните станции в Белмекен най-накрая имат свободен път, за да изведат семействата си. 

 

Десетки населени места в Смолянско обаче още са откъснати от света. Заради липсата на ток и телефон не се знае какво става с хората в много от селата. 

 

В битката с най-големите преспи се включи и армията с всъдеход и роторен снегорин. Мисията им днес беше да освободят от снежния капан селата около Могилица.

 

 „Много бавно става, снегът е дълбок и неотъпкан. Но най-трудоемката работа е разчистването на дърветата”, обясни пред Нова телевизия майор Здравко Михайлов, зам.-командир на 101-ви алпийски батальон. 

 

Никой незнае какво ги очаква в селата, към които са тръгнали.

 

След часове борба с преспи и паднали дървета военните стигнаха до10-те жители на  с. Черешова река. А военните продължават с надеждата по-скоро да освободят и следващите 8 села.

 

Близо 4-метровите преспи, откъснали Ардино от света, бяха разкопани с тежка техника. Отворени са много от улиците в града. 

 

Все още обаче десетки села са откъснати от света под снежните преспи. Техниката напредва бавно към тях. 

 

Без ток са 65 000 българи в 450 населени места. Щетите по електропреносната мрежа са много големи, но точният им размер тепърва ще се изчислява. За последните пет дни, обилният снеговалеж „загаси” тока в домовете на над 100 000 българи.  И докато всички те разчитаха на свещи и фенери, над 500 души от аварийните екипи на Електроенергийния системен оператор и EVN работеха денонощно, за да възстановят захранването. Надеждата e до седмица ситуацията да се нормализира.